Oedeemtherapie
Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel met als gevolg een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid, een zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
Het vasthouden van vocht kan adequaat behandeld worden door onze oedeemfysiotherapeuten. Door een combinatie van manuele lymfedrainage, compressie, zwachtelen, tape en oefentherapie wordt een optimaal resultaat behaald. De intensieve voorlichting zorgt er tevens voor dat uw zelfmanagement wordt vergroot waardoor u zelf ook uw oedeem(klachten) kunt beïnvloeden. Regelmatig wordt er een omvangsmeting gedaan om inzicht te krijgen in de situatie.
Oedeemklachten kunnen een invaliderende uitwerking hebben indien er niet tijdig wordt gestart met therapie. Het is daarom belangrijk om oedeem gerelateerde klachten in een zeer vroeg stadium te signaleren en adequaat te behandelen. Veranderingen in omvang (verschil >2 cm of een toename van 10%) kunnen reden zijn om u regelmatiger te controleren of te starten met de oedeembehandeling. De frequentie van behandeling hangt af van uw situatie.
Lymfoedeem
De oorzaken voor het ontstaan van lymfoedeem zijn heel divers.
We onderscheiden twee soorten lymfoedeem.
Primair lymfoedeem
Bij primair lymfoedeem is het lymfatische stelsel anders aangelegd, waardoor er vanaf de geboorte bijvoorbeeld minder lymfebanen aanwezig zijn. Een infectie, trauma, pubertijd of een zwangerschap kunnen dan bijvoorbeeld triggers zijn waardoor oedeem ontstaat.
Secundair lymfoedeem
Secundair lymfoedeem kan voorkomen na een medische behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken bij het ontstaan van secundair lymfoedeem zijn:
- Lymfeklierdissectie (hoofd-hals gebied, oksel, bekken of lies)
- Bestraling van hoofd-hals gebied, oksel, borst, bekken of lies.
- Ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen.
Ook kan secundair lymfoedeem o.a. ontstaan na een operatie, plastische chirurgie, een trauma, medicatiegebruik, lipoedeem, een infectie of veneus oedeem.
Behandelingsvormen
De behandeling is altijd op maat gemaakt en kan bestaan uit onderstaande onderdelen voor een optimaal resultaat:
- Specifieke massagetechnieken (manuele lymfedrainage) ter bevordering van afvloed van lymfe
- Oefentherapie gericht op verbetering van de spierkracht, uithoudingsvermogen en inzetten van de spierpomp om oedeem af te voeren.
- Compressietherapie; hiermee geven we tegendruk op het oedeemgebied d.m.v. zwachtelen, het dragen van een therapeutisch elastische kous (TEK), het dragen van een niet-elastisch verband en/of intermitterende compressietherapie (lymfe press).
- Oefeninstructies gericht op (zelf)drainage d.m.v. specifieke oefeningen die thuis uitvoerbaar zijn
- Lymftaping waardoor de lymfestroom in het lichaam gestimuleerd
- Informeren/adviseren en aanmeten met betrekking tot therapeutisch elastische kous (TEK)
Ondersteuningspagina bij Oedeemtherapie