Whiplash

Veel mensen lopen per jaar door uiteenlopende oorzaken een whiplashtrauma op. Het betekent het begin van een periode van veel hoofdpijn, duizeligheid en onzekerheid. Vanzelfsprekende handelingen in het dagelijkse leven blijken niet vanzelfsprekend meer te zijn. Door deze problemen in teamverband aan te pakken kunnen patiënten weer snel aan de slag.

Whiplash kan iedereen overkomen

Tussen de 15.000 en 30.000 mensen lopen jaarlijks whiplashletsel op. De oorzaak van deze plotselinge overrekking van de nek is vaak een verkeersongeval. Maar een whiplash kan ook opgelopen worden op het sportveld of door een bedrijfsongeval. Zelfs een op het eerste gezicht onschuldig ongeluk thuis kan een whiplash veroorzaken.

De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Het grootste deel van de mensen geneest binnen 6 maanden. Circa 80% is binnen twee jaar klachtenvrij. Ongeveer één op de vijf mensen houdt blijvend klachten.
Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Dit kan een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij zijn geweest.Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard.
In samenwerking met een neuroloog en mogelijk een psycholoog worden de mensen bij ons multidisciplinair behandeld voor klachten die zijn ontstaan als gevolg van een nektrauma.

Behandeling

Voor het whiplashsyndroom bestaat geen behandeling die volledige genezing biedt. Ook zijn er geen behandelingen waarvan het succes herhaaldelijk wetenschappelijk is bewezen. Wel is bekend dat u de kans op chronische klachten kunt verkleinen door zoveel mogelijk actief te blijven. Daarnaast is er een breed gedragen overeenstemming over de positieve effecten van een multidisciplinaire behandeling. In sommige gevallen kan een klachtgerichte behandeling veel verbetering geven.

Actief

Actief blijven is belangrijk, zowel bij acute als chronische klachten. Hiermee verkleint u de kans op langdurige klachten. Bij langdurig bestaande klachten is het vanwege uw welbevinden en gezondheid belangrijk om actief te blijven. Om op een gezonde manier actief te kunnen zijn, is het raadzaam:

  •  te letten op een goede lichaamshouding  
  •  uw dagelijkse activiteiten af te stemmen op uw belastbaarheid. Een dagboek kan hierbij   helpen
  •  regelmatig oefeningen te doen


Verdere informatie of afspraak: 078-6541257